onsdag 5 april

Studiebesök på ambulansstationen

Vi har varit på studiebesök hos ambulansen. Vi träffade två som jobbade på ambulansen. De hette Jessika och Mikael. Man kan kalla dem för blåljuspersonal. Poliser och brandmän är också blåljuspersonal.

Vi fick titta i ambulansen. Där fanns en jättestor väska som det var massor med mediciner i. Det fanns en hjärtmaskin som kunde mäta puls och syremättnad i blodet. Den vägde 17 kilo. Mikael mätte pulsen och syremättnaden på Robin och allt såg bra ut. Det fanns andningsmasker för både vuxna och barn. De hade en särskild väska med mindre saker att använda på barn. I ambulansen fanns det en I-pad där de kunde se vilka mediciner olika patienter skulle ha. Det är säkrare på det sättet. Ska man ha allt i huvudet kan man glömma bort. Längst bak i ambulansen fanns en bår. Den hade bälten så att patienten inte skulle åka av. Den hade hjul så att personalen inte behövde bära så mycket. Vi fick prova att ligga på båren.

Om man behöver en ambulans ska man ringa 112. Då svarar någon och undrar vad som hänt. Han eller hon skickar ett meddelande till ambulansen så att de vet vad som hänt och vart dom ska åka. Dom använder GPS för att hitta fram till de som behöver hjälp. När ambulansen är på utryckning har de blåljus och sirener för att andra bilar ska förstå att de ska flytta på sig.

I Filipstad finns det två ambulanser och en reserv om en ambulans skulle gå sönder. Om båda ambulanserna är på uppdrag så kommer det en ambulans från t ex Hagfors eller Kristinehamn till Filipstad och är beredda om det skulle hända något mer.

Det var kul, spännande och lärorikt att vara på studiebesök. Innan vi gick fick vi en nalle av Jessika och Mikael. Vi har bestämt att den heter Ambulansmannen. De har nallar i ambulansen för att ge till barn som är sjuka eller varit med om en olycka.

+ 9 = 13